Foredrag; "De døde på blodveien"

Forfatter, historiker og veteran Knut Flovik Thoresen kommer til oss for å fortelle om sin nye bok, "De døde på Blodveien" som omhandler serbiske fanger i Norge 1942-45.
Denne boken forteller om det mørkeste kapittel i historien om Norge under den andre verdenskrig. Totalt ble 4 049 menn fra det tidligere Jugoslavia sendt til Norge som slavearbeidere. De skulle arbeide på Blodveien i Nordland og på andre anlegg tyskerne ville bygge. Av disse døde nesten 2 400 - eller 60 prosent. Nesten alle disse fangene var etniske serbere.
Denne rystende beretningen - og de mange øyenvitneskildringer - forteller at fangene døde av sykdom, sult, bestialske henrettelser og den groveste mishandling. Boken beskriver så grusomme handlinger fra tyske og norske vakter i SS-leirene i Norge at det er vanskelig å forstå at noe menneske kunne utføre slik brutalitet.
Knut Flovik Thoresen presenterer her et unikt materiale og en omfattende dokumentasjon, også basert på reiser i Nord-Norge, Bosnia og Serbia. I boken gjengis også navnene til de fangene fra det tidligere Jugoslavia som døde i Norge under andre verdenskrig.
Foredraget er gratis og det vil bli bevertning under og etter foredraget. Knut er også levende opptatt av norsk krigshistorie og det blir anledning til samtaler og fortellinger etter foredraget.

På grunn av begrenset plass er det påmelding etter førstemann til møllaprinsippet. Påmelding skjer ved å sende melding til tlf 92203331 med teksten: blodveien + "ditt navn"
For de som ikke har anledning til å møte på kvelden blir dette foredraget også holdt på Rana bibliotek kl. 11:30 samme dag.
Her er mer info som beskriver forfatteren.
https://no.wikipedia.org/wiki/Knut_Flovik_Thoresen

Detaljer

Dato fredag 03. mai 2024
Klokkeslett 18:0019:30
Kalender Åpen kalender

Sted

Navn NROF Helgeland´s lokaler
Adresse
Nordlandsveien 6 B
8624 MO I RANA